Pesten

Pesten, het is altijd al een probleem geweest. En dat vooral onder de jongeren. Iedereen is wel eens in aanraking geweest met pesten. Of je nu gepest werd, hebt gepest of zelfs beiden, het is gewoonweg onacceptabel dat dit nog gebeurd.

Je hebt verschillende vormen van pesten:

  • Verbaal: schelden, vernederen of bedreigen met gevolg dat het slachtoffer zich minderwaardig gaat voelen.
  • Non-verbaal: schoppen, slaan…
  • Achtervolging: met gevolg dat de gepeste bang is om ergens te komen.
  • Uitsluiting: met gevolg dat het kind bang is om sociale contacten te leggen.
  • Cyberpesten: online iemand bedreigen, uitschelden, vernederen..

Pesten gebeurd hoe dan ook altijd in groep: Je hebt de pester, de persoon die de meeste actie onderneemt en het slachtoffer zal uitkiezen. Je hebt de aanhangers van de pester, dat zijn de mensen die actief meedoen aan het pesten. De buitenstaanders zijn de mensen die alles zien gebeuren maar niet ingrijpen. Dan heb je nog het slachtoffer, de persoon die gepest wordt en de verdediger van het slachtoffer, die probeert het pesten te stoppen en beschermt het slachtoffer.

Als pester kies je een slachtoffer uit waarvan je weet dat die zich niet gaat verweren en onstabiel in zijn of haar schoenen staat. Ze kiezen de ‘zwakste’ uit. Als iemand je pest, is dat vaak omdat ze zich bedreigd voelen door jouw aanwezigheid omdat je ‘anders’ bent. Je bent slimmer, je draagt andere kledij, je hebt andere intresses, je hebt meer geld, je hebt minder geld… En doordat ze dat niet begrijpen, voelen ze zich bedreigd en gaan ze je aanvallen. Het kan ook zijn dat ze je pesten omdat je zogezegd niet zou voldoen aan de ‘schoonheidsnormen’ van onze maatschappij. Met andere woorden, ze vinden je niet mooi of niet mager genoeg, dus ze lachen je uit. Uitgelachen worden is een van de grootste vernederingen die er is. En op die manier wordt het zelfvertrouwen van die persoon gewoon de grond ingeboord.

Zowel ik als mijn zus zijn gepest geweest en hebben er beide wel wat schade aan overgehouden. Pesten kan ernstige gevolgen hebben, alleen hebben de meeste pesters dat niet door tot er iets ernstig gebeurd. Zo zijn er al veel mensen die zelfmoord hebben gepleegd omdat ze de commentaar niet meer aankonden. En pas na de dood van dat meisje of van die jongen, beseffen ze wat ze hebben gedaan. Ze hebben iemand zo ver gepusht en zo hard gekwetst dat ze geen uitweg meer zagen. Ze wouden zichzelf alleen maar beter laten voelen door iemand anders de put in te duwen.

Als je gepest wordt, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Je familie en vrienden zullen je altijd steunen, wat er ook gebeurd. Ze houden van je om wie je bent.

Je bent prachtig en je bent uniek. Laat niemand je ooit iets anders wijs maken ♥

Advertisements

3 thoughts on “Pesten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s